Wycieczkowe rejsy morskie
- Afryka
- Afryka i Ocean Indyjski
- Alaska
- Ameryka Północna
- Ameryka Południowa
- Antarktyda
- Antarktyka
- Arktyka i Grenlandia
- Australia i Nowa Zelandia
- Azja
- Dookoła Europy
- Emiraty Arabskie
- Europa Północna
- Fiordy Norweskie i Morze Bałtyckie
- Hawaje
- Karaiby, Bahamy i Kanał Panamski
- Morze Czarne
- Morze Śródziemne
- Portugalia
- Rejsy dookoła Świata
- Rejsy transatlantyckie
- Rejsy transkontynentalne
- Sycylia
- USA
- Wyspy Pacyfiku
Sycylia jest nie tylko największą wyspą Morza Śródziemnego – jest też wyspą o niezwykle bogatej przeszłości. Od kontynetalnych Włoch oddziela ją Cieśnina Mesyńska, która łączy Morze Tyrreńskie oraz Jońskie. Strategiczne położenie Sycylii zdecydowało o skolonizowaniu jej przez Greków w VIII w p. n. e. Dziś ślady greckiej przeszłości, oprócz wspaniałych zabytków, widoczne są w postaci wszechobecnej kultury uprawy winorośli, którą właśnie Grecy przywieźli na Sycylię. W roku 212 p. n. e., po upadku Syrakuzy, wyspa przeszła w ręce Rzymian, a uprawa winorośli wprowadzona przez Greków została przez nich jeszcze bardziej rozwinięta. Sycylia w czasach rzymskich nazywana była Enotrią czyli Krainą Wina. Do czasów nam współczesnych ta wyjątkowa wyspa pozostaje jednym z największych regionów winiarskich we Włoszech, jednocześnie przyciągając miłośników historii, śródziemnomorskiej kuchni oraz wypoczynku z dala od zgiełku wielkich miast.
Najwyższe wzniesienie tej górzystej wyspy to Etna (3323 m n.p.m.), która jest nadal czynnym wulkanem - ostatnia erupcja miała miejsce 5 stycznia 2012 roku. Turystów przyciąga na Sycylię przede wszystkim śródziemnomorski klimat i bogactwo starożytnych zabytków.